Många olika varianter av bilsport

galimage_RaceAtt mäta sina krafter i olika slag har länge varit något som människan ägnat sig åt. När bilen uppfanns dröjde det inte heller längre innan man började tävla i olika former av bilsport. Det var i slutet av förra sekelskiftet som de första tävlingarna i att köra bil hölls, där platsen var Frankrike. I dag finns det många olika varianter av bilsport och i stort sett alla innebär att man tävlar i att köra snabbast och komma först i mål. Till att börja med är bilsporten indelad i racing och rally, där racing körs på asfalterade banor medan rally körs över längre sträckor på olika underlag.

Den mest kända och populära bilsporten är utan tvekan den som kallas Formel 1. Varje år körs ett antal Grand prix tävlingar där den som genom säsongen samlat ihop flest poäng koras till världsmästare i Formel 1. Varje år ses dessa tävlingar av flera 100 miljoner tittare. Den kanske mest kända Formel 1-föraren är tysken Michael Schumacher som har vunnit världsmästerskapet hela sju gånger. Det unika med bilen som man använder i Formel 1 är att den är ensitsig samt att karossen inte täcker hjulen. Vid Rallytävlingar körs en personbil i olika klasser. En tävling som brukar locka storpublik i Sverige är Svenska Rallyt som körs i februari varje år på de värmländska vägarna.

Det finns också varianter av rally där det inte är riktiga vägar som tävlingarna i huvudsak körs på, det kan istället vara exempelvis över öken eller andra landskap. Dessa tävlingar kallas rally raid och den allra mest populära tävlingen i denna kategori är Dakar-rallyt. Tävlingen började att köras 1978 mellan Paris och Dakar. Förutom underlaget är en annan viktig skillnad i rally raid att det är uthålligheten och orienteringskunskaperna som sätts på prov – mer än att endast köra fort. Dakar-rallyt har också genom åren drabbats av flera dödsolyckor, något som vittnar om att tävlingen är en riktig prövning.